Patarimai pasirenkant virtuvės baldus

VIRTUVĖS BALDAI

Šiandien galime pasiūlyti baldus net pačiam inoringiausiam pirkėjui.
Šiuolaikinė rinka pristato nemažai naujų atradimų ir įvairių sprendimų baldų srityje.

Pirkėjas įsigijęs iš mūsų virtuvės baldus turėtų nepamiršti, kad virtuvė yra padidinto dėmesio vieta kurioje baldai kontaktuoja su vandeniu, temperatūrų svyravimais, tiesioginiais saulės spinduliais ir kitos šviesos šaltiniais, aštriais įrankiais bei kitais namų apyvokos metaliniais reikmenimis, todėl būtina daugiau skirti dėmesio ir laiko prižiūrint virtuvės baldus.

Virtuvės baldai išlieka tvirti, funkcionalūs, gražus ir igai naudojami, jei baldai tinkamai prižiūrimi ir eksploatuojami. Vidutiniškai virtuvės baldų tarnavimo laikas yra 15 metų, tačiau tinkamai prižiūrint, tausojant ir eksploatuojant baldus, jų tarnavimo laikas žymiai pailgėja.

Projektuodami virtuvės baldus daug skiriame dėmesio ne tik virtuvės baldų dizainui bet ir komfortui esant virtuvėje, bei ilgaamžiškumui.

Prisilaikant keleto praktiškų patarimų, baldus galima išsaugoti ilgesnį laiką

BALDUS NEIGIAMAI VEIKIA:

- tiesioginiai saulės spinduliai

Ilgą laiką patenkant šviesai tiesiogiai ant detalių, gali pasikeisti jų chromatinės savybės, spalvos
išblunka ir gali skirtis nuo kitų baldų detalių, tačiau šis reiškinys nėra blogos kokybės baldų požymis.

- temperatūra

Pastovūs temperatūros pokyčiai gali stipriai pažeisti baldus arba jų atskiras dalis.
Laikyti baldus nearčiau kaip 0,5 m. iki šilumos šaltinio. Rekomenduojama baldų laikymo arba eksploatacijos temperatūra +10 / +25°C.
Nedėti tiesiogiai ant baldų detalių karštų daiktų.
Apsaugoti baldus nuo ilgą laiką veikiančių šilumos efektą sukeliančių spinduliuočių.

- drėgmė.

Rekomenduojama patalpų, santykinė oro drėgmė 60 – 70 %.
Pasirūpinti, kad baldų ilgą laiką neveiktų per nelyg sausos arba drėgnos sąlygos.
Esant dažniems santikinės drėgmės ir temperatūros pokyčiams kurie sukelia dažų, lako ir kitų dangų pirmalaikį senėjimą, medinių baldų elementų deformaciją ir pelyjimą, rekomenduojama dažnai vėdinti patalpas ir palaikyti tinkamą oro drėgmės ir temperatūros santykį.
Nepalikti ant baldų paviršių užpiltų skysčių ar kitų nešvarumų igesniam laikui, tai padidina dėmių ant baldų pasilikimą ir baldų detalių pažeidimo riziką.

BALDŲ VALYMAS

Patekus ant baldų paviršių vandeniui ar kitiems nešvarumams, nedelsiant sausai nuvalyti.
Rekomenduojama valyti sausu, minkštu audeklu.
Jeigu nešvarumus sunku nuvalyti, galima naudoti specialias tinkamas baldams valymo priemones.
Valikliai ne tik valo, bet ir gali apsaugoti, konservuoti, poliruoti, aromatizuoti ir turėti kitų naudingų savybių.
Naudojant valiklius, būtina susipažinti su naudojimo instrukcija, ir isitikinti, kad valiklis nepažeis baldų paviršių.
Nenaudoti šiurkščių audinių, kempinių ar pirštinių, kurios gali pažeisti valomą paviršių.
Nenaudoti agresyvių skysčių, rūgščių, šarmų, tirpiklių kurių junginiai yra chemiškai aktyvūs ir reruoja su baldų paviršiais.

EKSPLOATUOJANT BALDUS

Nenaudokite per didelės jėgos atidarydami  ir uždarydami baldų dureles ir stalčius.
Kad nepažeisti  stalviršio mulkindami produktus, dėdami karštus daiktus naudokite pjaustymo lenteles ir padėklus.
Aštrius virtuvinius įrankius ir kitus reikmenis laikykite jiems skirtose vietose ir dėkluose.
Pasirūpinkite, kad ant virtuvės baldų paviršių, spintelių išorėje ir viduje nesikauptų drėgmė.
Patikrinkite ir išvalykite buitinės technikos, patalpų ventiliacijos angas, kad  jos tinkamai funkcionuotų.

Į KĄ BŪTINA ATSIŽVELGTI PROJEKTUOJANT VIRTUVĖS BALDUS

PATALPA

  1. Planuojamos virtuvės patalpos matmenis ir ploto geometrinį išdėstymą.
  2. Praėjimų išdėstymą.
  3. Palangių aukštį nuo grindų.
  4. Elektros instaliacijos ir rozečių vietas.
  5. Ventiliacijos, vandentiekio, dujų, nuotekų vamzdynų išdėstymą.

Virtuvės baldai skirstomi zonomis, atsižvelgiant į būtiniausius šeimininkės poreikius bei esamos patalpos dydį ir išplanavimą.

ZONŲ IŠDĖSTYMAS

Projektuojant virtuvės baldus būtina atsižvelgti į darbo zonas.

Tinkamai parinktos zonų vietos sutrumpina atstumus ir palengvina darbą virtuvėje.

Pagrindinai virtuvės baldai skirstomi  į 5 darbo zonas:

  1. Maisto produktų laikymo zona, ją sudaro šaldytuvas, šaldiklis, stalčiai ir spintelės bei talpi ūkinė spinta.
  2. Maisto ruošos zona, ją sudaro darbastalis, kuris turi būti pakankamo pločio ir priėjimas prie reikalingų įrankių, kuriuos galima lengvai pasiekti.
  3. Maisto terminio apdorojimo, kitaip gaminimo zona, ją sudaro orkaitė, kaitlentė, mikrobangų krosnelė, gartraukis. Šioje zonoje laikomi puodai ir keptuvės.
  4. Indų ir įrankių laikymo zona, ją sudaro stalčiai, lentynos ir spintelės kuriose laikomi įrankiai, indai bei kiti prietaisai.
  5. Plovimo zona, ją sudaro spintelė su šiukšlių dėže, indaplovė, plautuvė, indų džiovykla.

asd00

asd01

GALIMI VIRTUVĖS BALDŲ IŠDĖSTYMO BŪDAI:

  1. Baldai išdėstyti viena linija – paprasčiausias, bet mažiausiai ergonomiškas būdas, dėl didelių atstumų tarp funkcinių dalių.

asd

 

  1. Baldai išdėstomi dviem lygiagrečiomis linijomis, tokioje virtuvėje lengvesnis darbas tarp atskirų funkcinių dalių, nei pirmame variante.

asd2

 

  1. L formos virtuvės baldai – toks išdėstymas reikalauja ilgesnio vaikščiojimo tarp funkcinių zonų.

asd3

U forma išdėstyti baldai – šis būdas yra funkciškai naudingas, nes virtuvės dalys šalia viena kitos, todėl tinkamai išnaudojamas virtuvės plotas.

asd4

 

Baldai išdėstyti viena linija su prieš įrengta sala, šis būdas naudojamas, kai yra patalpoje pakankamai vietos.

asd5

G forma išdėstyti baldai, šis būdas tinka, kai virtuvės keturios sienos yra vienodų arba labai panašių matmenų, patalpa kvadratinės formos.

asd7

VIRTUVĖS DARBO TRIKAMPIS 

Nepriklausomai nuo virtuvės dydžio, zonos turėtų būti atskirtos viena nuo kitos nors mažu darbastaliu.

Funkcionali virtuvė, tai kai atliekama kuo mažiau nereikalingų judesių. Atstumai neturėtų būti pernelyg dideli.
Tinkamu zonų išdėstymu laikomas trikampis, šaldytuvas –  viryklė – plautuvė.

 

VERTIKALUS ZONŲ PLANAVIMAS

Planuojant virtuvę, būtina atsižvelgti į atskirų zonų elementų aukščius, kurie planuojami taip, kaip jie bus naudojami:

  • retai naudojami daiktai laikomi spintų ir spintelių apačioje ir aukčiausiai esančiose vietose.
  • dažniau naudojami daiktai laikomi žemiau ar aukčiau pirmojo lygio.
  • dažniausiai naudojami daiktai laikomi stalčiuose ir spintelėse kuo aukščiau po darbastaliu arba jo lygyje.

 

DARBASTALIS

Darbastalio aukštis turėtų būti projektuojamas priklausomai nuo žmogaus ūgio:

Rekomenduojami stalviršių aukščiai: 86-91 cm. maisto gaminimui ir 70-75 cm maisto vartojimui.

Patogus aukštis, kai nuo stovinčio žmogaus 90 laipsnių sulenktos rankos per alkūnę iki darbastalio lieka 10-15 cm.

Tinkamiausia darbastalio vietą numatyti tarp kaitlentės ir plautuvės. Minimalus rekomenduojamas darbastalio plotis yra 90 cm.

STALČIŲ PRIVALUMAI

  • lengvesnė priežiūra ir valymas,
  • pilnai išnaudojamas spintelės tūris,
  • patogus daiktų, pasiekimas ir padėjimas,
  • mažesnis kūno pasilenkimo kampas

Planuojant virtuvės baldus, rekomenduojame pačioje pirminėje patalpu statybos arba rėmonto stadijoje kreiptis į mūsų įmonę dėl virtuvės baldų suprojektavimo.

Projekte bus tinkamai numatyta elektros lizdų skaičius buitinei technikai ir atskiri elektros lizdai kitai naudojamai technikai. Pagal technines galimybes vandentiekio, dujų, bei nuotekų vamzdynų korekcija.

Saugiai įrenginėjant elektros lizdus, kad išvengti gaisro, trumpojo jungimo ar elektros nuotekio, elektros lizdų neįrenginėti šalia vandentiekio ir kaitlentės. Jei elektros lizdai jau yra išvedžioti, projektuojant virtuvės baldus, būtina į tai atsižvelgti ir priimti teisingą sprendimą dėl jų tolesnio naudojimo.
Teisingai išvedžiojami elektros laidai, kai prie lizdo arba prietaiso privedami iš grindų arba iš lubų vertikaliai, bet ne horizontaliai.

VENTILIACIJOS ANGA

Įrenginėjant ventiliacijos angą rekomenduojama numatyti vietą ir įrengti pagal iš anksto suprojektuotus virtuvės baldus.

Ergonomiški baldai kai:

  • tinkamas darbo zonų išdėstymas;
  • baldų paviršių aukščiai, atitinka žmogaus ūgį;
  • tinkamas darbo zonų apšvietimas.